HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip december: Klimaatverdriet - Marek Šindelka

‘Al die bloemen, hoe lieflijk ze ook waren, roken naar verval.’

Het is heet. Al heel lang en dat zal voorlopig zo blijven. Grote delen van Praag zijn onbewoonbaar door regelmatige overstromingen en de laatste ijsbeer ter wereld leeft in een Deense dierentuin. Ook lijden steeds meer mensen aan klimaatverdriet – mensen willen niets meer, doen niets meer. Kryštof Warjak heeft van de afstervende natuur zijn handel gemaakt. Hij smokkelt bedreigde plantensoorten, die astronomische bedragen opleveren op de zwarte markt. In opdracht van een Russische maffiabaas is hij onderweg met een Japanse orchidee, als hij wordt gearresteerd voor een moord die hij niet gepleegd zegt te hebben. Het verhoor is het begin van een bloedstollende puzzel vol tulpenmaniakken en orchideeënjagers, die langs Kyoto, Amsterdam en de Baltische kust voert.

Klimaatverdriet is een ingenieuze roman die de lezer voortdurend op het verkeerde been zet – zoals alleen Marek Šindelka dat kan. Een intelligente klimaatdetective die over bloemen en lijken gaat.

Marek Šindelka (1984) schreef eerder de mozaïekvertelling Anna in kaart gebracht ('Grootse literatuur!' en vijf sterren in de Volkskrant). Voor Materiaalmoeheid ontving hij de Magnesia Literatura, de belangrijkste literaire prijs van Tjechië, en werd hij genomineerd voor de EU Literatuurprijs 2017.

Wat wij er van vinden:

'Klimaatverdriet' begint als een regelrechte thriller maar is allesbehalve een spannende pageturner. Door de verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen, niet altijd in chronologische volgorde, is het een kwestie van je hoofd erbij te houden. Geen ontspannende lectuur dus, het boek vraagt een inspanning maar je wordt dan ook beloond met prachtige, beschrijvende zinnen en bijzondere inzichten. Meerdere lezingen dragen daaraan bij.

Over extreme hitte, kolkende modderstromen, illegale smokkel van bedreigde plantensoorten, ziektes en een onleefbaar geworden aarde, maar ook over vriendschap en liefde en hoe broos dat allemaal is.

Een dystopische roman die geen fraai beeld schetst van de toekomst en van de mensheid. Je hart verkilt tijdens het lezen. Een onaangenaam gevoel maakt zich van je meester omdat je beseft dat de gebeurtenissen die beschreven worden met grote waarschijnlijkheid boven ons hoofd hangen. Denk maar aan ‘1984’ van George Orwell, een geweldige schrijver die in 1949 deze geniale roman publiceerde waarin hij onder andere de staat als ‘Big Brother’ beschrijft, met alle gevolgen van dien. En kijk eens waar we nu staan...

Klimaatverdriet - Marek Šindelka | Uitgegeven bij Das Mag




Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop