HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip januari 2021: Zussen - Daisy Johnson

Er is de zussen Juli en September iets onnoembaars overkomen. In een vertwijfelde poging een verse start te maken, neemt hun moeder Sheela hen dwars door het land mee naar een oud familiehuis dat zijn eigen getroebleerde leven leidt. Er komen geluiden van achter de muren. Het licht flikkert op eigen kracht. Slapen lijkt onmogelijk en de dromen zijn eindeloos.

In hun nieuwe, verontrustende omgeving ontdekt Juli dat de intense band die ze altijd met September heeft gehad, begint te veranderen op manieren die ze niet kan bevatten. Zussen is een verhaal van zusterlijke liefde en zusterlijke afgunst dat explodeert met de woede en vreugde van de adolescentie.

Met deze roman bevestigt Daisy Johnson haar positie als een van de vindingrijkste en opwindendste jonge hedendaagse schrijvers.

Daisy Johnson is geboren in 1990. Ze debuteerde met de verhalenbundel Veenland en kreeg de Harper’s Bazaar Short Story Prize, de A.M. Heath Prize en de Edge Hill Short Story Prize. Ze woont in Oxford. Haar roman Onder het water stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2018.

Wat wij er van vinden:
Daisy Johnson is een fantastische schrijfster die met haar roman ( Onder het water) de shortlist haalde van de Booker Prize. Ze heeft dus heel wat in haar mars, getuige ook weer deze roman. Dat wij fans van het eerste uur zijn, hoeft dan nauwelijks betoog.

Twee zussen, een bijna ongezonde, veel te nauwe band. De oudste zus, September, nauwelijks tien maanden ouder, beschermt de jongste, Juli. September bepaalt wat er gebeurt, Juli lijkt slaafs en volgzaam. Als er iets op school gebeurt met Juli, zint September op wraak. De hel breekt los en na de gebeurtenis die slechts met mondjesmaat doorheen het boek onthult wordt, sleept moeder Sheela haar dochters mee naar een oud, sinister familiehuis. Juli kan hier, op zijn zachtst gezegd, niet aarden en begint allerlei dingen te ‘zien’ en te ‘horen’. Juli is ook de verteller in dit verhaal, al is het niet altijd even duidelijk en worden de andere personages ook aan het woord gelaten.

Net als in haar vorige boeken schept Johnson een surreële sfeer waar de grens tussen droom en werkelijkheid flinterdun is en waar je bereid moet zijn om in mee te gaan om ten volle van het verhaal te kunnen genieten. Genieten is misschien niet het juiste woord, deze roman is duidelijk gebaseerd op het gothic genre. Rillen en huiveren is hier meer op zijn plaats. Het einde is voorspelbaar maar dat maakt het slot niet minder sterk.

Zussen - Daisy Johnson | Uitgegeven bij Uitgeverij Koppernik



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop