HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip oktober 2023

Scheiding van goederen is de niet eerder gepubliceerde debuutroman van Roger Van de Velde, de meest bekende ‘onbekende schrijver’ van de Nederlandse letteren. Willem Elsschot spande zich uitermate in om die gepubliceerd te zien. Hij vond het verhaal ‘goed, zelfs zéér goed geschreven’. Toch vond Scheiding van goederen pas in 2023 voor het eerst een uitgever.
 
In deze volgens Willem Elsschot ‘uitzonderlijk knap geschreven eersteling’ vertelt Van de Velde over het huwelijk van zijn moeder met ‘Den Boule’, dat niet veel later op de klippen loopt vanwege wederzijds onbegrip. Er wordt overgegaan tot de scheiding van goederen waarbij beide partijen uiteindelijk veel verliezen en niets winnen.
 
Roger Van de Velde (1925-1970) was journalist voor De Nieuwe Gazet. Vanwege zijn Palfiumverslaving werd hij vanaf 1961 meermaals in instellingen geplaatst en de laatste acht jaar van zijn leven bracht hij door achter de tralies. Hij overleed in 1970 aan zijn verslaving, kort nadat hij de Arkprijs voor het Vrije Woord in ontvangst nam.
 
In 2020 verscheen een heruitgave van 'De knetterende schedels' samen met zijn biografie 'Deze wereld is geen ergernis waard'.
 

Wat ik ervan vind:

De enige roman die Van de Velde schreef terwijl hij niet achter de tralies zat. Zijn semi-autobiografische debuut uit 1954, dat het uiteenvallen van het huwelijk van zijn moeder en stiefvader beschrijft, werd nooit eerder uitgegeven ondanks verwoede pogingen van zijn grote voorbeeld, Willem Elsschot.

Een vrij rechtlijnig, tragikomisch en pakkend verhaal over een vader, Albert, die na zijn echtscheiding, zijn vermeende zoontje Max nauwelijks mag zien.

Albert vat het plan op om zijn autobiografie te schrijven voor Max. 'Indien mijn zoon ouder was, dan zou al dit geschrijf niet nodig zijn.Ik zou hem op een avond, onder één of ander voorwendsel, naar deze kamer loodsen, hem een borrel en een sigaar aanbieden en het pak ballast van mijn hart schudden. Van man tot man.'

Wat volgt is het relaas van het korte huwelijk met Angèle, de moeder van Max. Hij schrijft over het onverwachte geluk dat hem in de schoot valt wanneer hij Angèle ontmoet, een welgestelde weduwe met twee zoons.

Hij is vijftig, respectabel maar arm. Zij is veertig en rijk. Van haar geld wil hij niet profiteren en hij stemt dan ook toe met een huwelijk onder het stelsel 'scheiding van goederen' wat in die tijd uitzonderlijk was.

Ondanks hun verschillende achtergronden lijkt aanvankelijk alles goed te gaan. Maar de eerste misverstanden tijdens hun huwelijksreis naar Parijs gooien roet in het eten. Dan gaat het van kwaad naar erger, al komt er even een heropleving van de liefde wanneer Angèle zwanger blijkt te zijn.

Het mag niet baten, eenzaam, berooid en gedesillusioneerd blijft Albert achter. 'Wanneer eenmaal de tijd zal gekomen zijn om deze bladzijden te lezen, oordeel dan niet te streng over uw vader en vooral niet over uw moeder, die gij altijd moet liefhebben, mijn jongen. Wij beiden hebben dat alles niet zo bedoeld.'

Niettegenstaande de tragiek weet Van de Velde door zijn rijke, Vlaamse taal en zijn ironische stijl ons te doen lachen met de belevenissen van Albert. Een knap debuut, het begin van een talentvolle, literaire carrière die helaas niet de erkenning kreeg die ze verdiende.

Scheiding der goederen - Roger Van de Velde | Uitgeverij Vrijdag



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop