HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Leestip van Boekhandel Naboekov december 2019

Juraj Hordubal keert terug uit de VS waar hij acht jaar heeft gewerkt in de mijnen. Tijdens de terugreis droomt hij van de blije ontvangst door zijn nietsvermoedende vrouw en dochter - maar het loopt anders. Ze zijn van hem vervreemd en de knecht die inmiddels bij hen woont heeft zich ontpopt als de man des huizes. Juraj probeert zijn vrouw terug te winnen, maar voordat hij zijn doel bereikt heeft, overlijdt hij onder verdachte omstandigheden.

We lezen het verhaal van Hordubal drie keer: één keer zoals hij het zelf beleeft, vervolgens zoals het door de politieagenten na zijn dood wordt vastgesteld, en ten slotte zoals de rechtbank erover oordeelt. Toch is zijn overlijden niet het ergste, licht Čapek in het nawoord bij deze roman toe. Het ware lot van Hordubal is wat hem na zijn dood overkomt: hoe zijn tragische geschiedenis tot gruis wordt in de handen van mensen die koste wat kost een sluitend bewijs willen leveren, hoe zijn goedbedoelde acties stuntelig en verdacht worden gemaakt en hoe zijn karakter op groteske wijze wordt misvormd.

KAREL ČAPEK (1890-1938) is een van de meest vooraanstaande Tsjechische auteurs van de twintigste eeuw. Zijn romans worden over de hele wereld gelezen en geprezen. Hij wordt wel eens vergeleken met grootheden als George Orwell en Aldous Huxley. Ook schreef Čapek toneelstukken, detectives en reisverslagen.

Wat wij er van vinden:

De lamme goedzak Hordubal heeft zich acht jaar letterlijk krom gewerkt in een mijn in de Verenigde Staten. 

Hij deed zichzelf te kort om elke maand zoveel mogelijk geld naar zijn achtergebleven vrouw en dochtertje te sturen, zodat die het tenminste goed zouden hebben. Als hij terugkeert naar huis verheugt hij zich enorm om eindelijk zijn gezin, zijn boerderij met zijn geliefde koeien en zijn land terug te zien. 

Acht jaar is echter een lange tijd en zijn dochtertje kent hem niet meer, ze is bang van hem. Zijn vrouw wil hem niet meer in haar buurt. Goed en naïef als hij is, maakt hij zichzelf wijs dat het wat tijd nodig heeft en dat alles wel goed zal komen. 

Er is echter nog meer veranderd. Een jonge knecht heeft zich heer en meester gemaakt van de boerderij, heeft bijna al de koeien verkocht, akkers verkocht en zijn vrouw en dochter helemaal ingepalmd. Het spreekt voor zich dat dit niet goed zal aflopen... 

Op een morgen wordt Hordubal dood aangetroffen. De politie schiet in gang en de schuldigen komen uiteindelijk voor de rechtbank. Tijdens het proces worden Hordubals acties alsmaar verkeerd geïnterpreteerd en wordt hij eigenlijk belachelijk gemaakt. Zijn leven en zijn dood zijn als het ware nutteloos geweest. 

Karel Čapek leert ons andermaal hoe belangrijk empathie en mededogen zijn en hoeveel kanten er aan één verhaal kunnen zijn.

Hordubal - Karel Čapek | Uitgegeven bij Wereldbibliotheek €18.99Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Leestips & Slow Reading

Graag leestips, acties, ander boekennieuws?
Schrijf je in en krijg 10% korting op je eerste bestelling!

Aanmelden

Klantenkaartkorting voor trouwe klanten!

Gratis verzending in België vanaf € 40

Gratis verzending naar Nederland vanaf € 60

Snel én gratis levering in (B)Sint-Truiden en deelgemeenten thuis of op het werk!

Indien besteld vóór 12u tijdens werkdagen, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden.

***

Volg ons op

Facebook     Twitter     Instagram


Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be