HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Leestip van Boekhandel Naboekov juli 2020

Sosuke en zijn vrouw Oyone leiden een rustig, monotoon leven in een armoedig huurhuis in Tokio. Hoewel ze allebei voor het ongeluk lijken te zijn geboren – ze leven door gebeurtenissen uit het verleden in isolement en zijn noodgedwongen kinderloos – zijn ze samen toch betrekkelijk gelukkig. Dat dreigt echter te veranderen wanneer ze plots de verantwoordelijkheid krijgen over Sosukes jongere broer Koroku. Als Oyones gezondheid daarna ook nog begint achteruit te gaan en de gebeurtenissen uit het verleden hen langzamerhand inhalen, komt Sosuke voor een dilemma te staan. Moet hij loyaal blijven aan zijn naasten en zichzelf neerleggen bij de situatie of moet hij zijn eigen gevoel volgen?

In dit sleutelwerk uit Soseki Natsumes oeuvre wordt een van de grootste conflicten uit de Meijiperiode aangekaart. Hoeveel gehoorzaamheid ben je verschuldigd aan je directe omgeving en wat zijn de gevolgen wanneer je ervoor kiest om naar jezelf te luisteren?

Soseki Natsume (1867-1916) is na ruim een eeuw nog steeds een van de populairste en relevantste auteurs in Japan. Tot zijn bekendste werken behoren 'Ik ben een kat', 'Kokoro' en 'De poort'. Samen met Ogai Mori is Soseki Natsume het boegbeeld van het Japanse modernisme en beïnvloedde hij vele generaties schrijvers.

Wat wij er van vinden:
Deze roman, die omstreeks 1910 geschreven werd, heeft nog niets aan zeggingskracht verloren. Ogenschijnlijk eenvoudig, doch in een zeer verfijnde, suggestieve stijl vertelt Soseki Natsumi het verhaal van Sõsuke en Oyone. Door  veel tussen de regels te lezen kunnen we uit een aantal dingen afleiden waarom het relatief arme echtpaar zo teruggetrokken en eenvoudig leeft, maar het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt.
Door omstandigheden heeft Sõsuke zijn universitaire studies niet afgemaakt en moest hij een lagere job aannemen. Als gevolg komen ze nauwelijks rond, wonen ze in een gehuurd krot, waar regen, wind en koude vrij spel hebben.

Oyone aanvaardt dit rustig en gelaten, ze schijnt niet veel van het leven te verlangen. In stilte draagt ze wel een groot verdriet, maar ze heeft er zich bij neergelegd en vraagt niets meer dan kalm en vredig haar leven verder te zetten met Sõsuke. Zijn er al problemen, dan worden die zoveel mogelijk uit de weg gegaan, als men lang genoeg wacht lossen die zichzelf soms op denken ze allebei.
Uiteraard wordt dit eenvoudige leven verstoord, eerst door een jongere broer van Sõsuke, waar ze ineens voor moeten zorgen, later door een gebeurtenis uit het verleden dat hen inhaalt.
Sõsuke wordt zeer onrustig en dreigt zijn sereniteit te verliezen. Hij vlucht naar een Zen klooster waar hij oplossingen en ‘verlichting’ hoopt te vinden maar komt onverrichterzake terug. Ondertussen hebben de problemen zich weer vanzelf opgelost en kunnen ze hun leven verder zetten.

Soseki Natsume geeft de sfeer van het toenmalige Japan, dat langzaam het traditionele pad verliet, uitmuntend weer. Een boek dat baat heeft bij meerdere lezingen door de vele lagen. Weer een aanrader van formaat!

De poort - Soseki Natsume | Uitgegeven bij Uitgeverij Karakters
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Leestips & Slow Reading

Graag leestips, acties, ander boekennieuws?
Schrijf je in en krijg 10% korting op je eerste bestelling!

Aanmelden

Klantenkaartkorting voor trouwe klanten!

Gratis verzending in België vanaf € 40

Gratis verzending naar Nederland vanaf € 60

Snel én gratis levering in (B)Sint-Truiden en deelgemeenten thuis of op het werk!

Indien besteld vóór 12u tijdens werkdagen, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden.

***

Volg ons op

Facebook     Twitter     Instagram


Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be