HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Leestip van Boekhandel Naboekov maart 2020

Taal en identiteit zijn verstrengeld – wat blijft er van je over wanneer je maar een handvol woorden tot je beschikking hebt? Hoe geef je je kind een voorbeeld in een cultuur die je niet kent? Op een klimaat kun je je kleden, maar hoe verhoud je je tot de mensen?

Laura Broekhuysen, die enkele jaren geleden in IJsland ging wonen, reflecteert op haar immigrantzijn, op haar drietalige huishouden, op vliegers en verbuigingen, op het pendelen tussen fjord en stad – en op het achtergelaten Nederland, dat naarmate de tijd verstrijkt steeds meer op een verhaal gaat lijken.

Laura Broekhuysen (1983) studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar debuut, 'Twee linkerlaarzen', werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs en voor de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs. Het veelgeprezen 'Winter-IJsland' werd drie keer herdrukt, en stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs en de Bob den Uyl Prijs.

Wat wij er van vinden:

De Nederlandse Laura Broekhuysen emigreerde een aantal jaren geleden naar IJsland. Samen met haar IJslandse man en hun twee jonge kinderen, woont ze een deel van de tijd in de stad en de andere tijd in een houten huis op een verlaten fjord. Ze beschrijft haar leven aldaar in mooie, poëtische volzinnen. De moeilijkheden die ze ondervindt, maar ook de mooie momenten. Ze doet dat bijzonder treffend en toch met een zekere afstand.
Gaandeweg beseft ze dat er vooral veel tijd, heel veel tijd moet overgaan vooraleer ze zich echt thuis gaat voelen, voordat ze voldoende geïntegreerd is. De moeilijk taal krijgt ze maar langzaam onder de knie in tegenstelling tot haar dochtertje die de taal spelenderwijs leert en dat zorgt soms voor vervreemding tussen hen.
Ze legt parallellen naar migranten in haar thuisland, begrijpt als geen ander de onmacht, ondanks de goede wil, om zich snel aan te passen.
Gelukkig is er de muziek, Laura is violiste en tracht een ‘school’ uit de grond te stampen waar ze vioolles geeft aan IJslandse kinderen. Muziek verbindt, gaandeweg vindt ze haar plaats in de, op eerste zicht, stugge IJslandse maatschappij.

Onze leestip kan u met 10% korting kopen tijdens de maand maart zolang de voorraad strekt.

Laura Broekhuysen - Flessenpost uit Reykjavik | Uitgeverij QueridoBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Leestips & Slow Reading

Graag leestips, acties, ander boekennieuws?
Schrijf je in en krijg 10% korting op je eerste bestelling!

Aanmelden

Klantenkaartkorting voor trouwe klanten!

Gratis verzending in België vanaf € 40

Gratis verzending naar Nederland vanaf € 60

Snel én gratis levering in (B)Sint-Truiden en deelgemeenten thuis of op het werk!

Indien besteld vóór 12u tijdens werkdagen, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden.

***

Volg ons op

Facebook     Twitter     Instagram


Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be