HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Blecher, Max - Het verlichte hol

Blecher, Max - Het verlichte hol

9789078627586 Blecher, Max - Het verlichte hol

€ 22,95

Beschikbaar

Auteur: Max Blecher
Vertaler: Jan H. Mysjkin
Titel: Het verlichte hol
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 13x210x140 mm
Gewicht: 263 gram
ISBN: 9789078627586
Jaar: 2018
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 152
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

Droom en waaktoestand, werkelijkheid en verbeelding doordringen elkaar meermaals in deze postuum verschenen roman van de jong gestorven Max Blecher.

‘Soms denk ik dat er geen verschil bestaat tussen de buitenwereld en de wereld van innerlijke beelden. Het is me herhaaldelijk overkomen met opengesperde ogen zonderlinge dingen te zien, die zich enkel in een droom kunnen afspelen. Anderzijds heb ik slapend of sluimerend achter gesloten ogen dingen gedroomd waarvan ik achteraf niet kon zeggen in welke wereld of werkelijkheid ze plaats hebben gevonden.
Een gebeurtenis beleven of dromen is in mijn ogen hetzelfde en het reële leven van alledag is al even hallucinant en bizar als het leven van de slaap. Ik zou onmogelijk met precisie kunnen zeggen in welke wereld ik deze regels schrijf.’


Hoewel Het verlichte hol doorgaat voor een onvoltooid werk, komt het slotvisioen, waarin de auteur zich binnen in een paardendoodskop bevindt over als een ongetwijfeld onbedoelde maar niettemin betekenisvolle afsluiting van Blechers oeuvre. Nauwelijks heeft hij de pagina waarin hij anticipeert op de dood geschreven of daar komt de dood hem halen.

Max Blecher (1909-1938) was een Roemeense schrijver. In 1928 moest hij zijn studie medicijnen in Parijs afbreken omdat bij hem tuberculose van de wervels was geconstateerd. Vanaf dat moment zou hij grotendeels in sanatoria leven. Die verblijven vormen de basis van twee van zijn romans. Vanaf 1935 woont hij tot zijn dood bij zijn ouders in Roman. Zijn gedeeltelijk postuum verschenen romans behoren tot het beste van de Roemeense avant-garde in het interbellum, waar bijvoorbeeld ook Mihail Sebastian toe behoorde. Ze werden inmiddels in meer dan tien talen vertaald. Max Blecher onderhield een intensieve briefwisseling met schrijvers als André Breton, André Gide, Martin Heidegger, Ilarie Voronca, Geo Bogza, Mihail Sebastian, and Sașa Pană.


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop