HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Andrade, Eugénio de - Het zout van de taal / O sal da Língua

Andrade, Eugénio de - Het zout van de taal / O sal da Língua

9789086665518 Andrade, Eugénio de - Het zout van de taal / O sal da Língua

€ 22,50

Beschikbaar

Auteur: Eugénio de Andrade
Vertaler: Toon Cappuyns & Germain Droogenbroodt
Titel: Het zout van de taal - O sal da Língua
Taal: Nederlands / Portugees
Uitgeverij: Mosae Sonetto

Afmetingen: 18x215x135 mm
Gewicht: 264 gram
ISBN: 9789086665518
Jaar: 2022
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 190
Genre: Fictie, Poëzie

Beschrijving:

EUGÉNIO DE ANDRADE, pseudoniem voor José Fontinhas, werd geboren op 19 januari 1923 in Póvoa da Atalaia (Beira Baixa) en stierf op 13 juni 2005 in Porto. Zijn afkomst van een familie van boeren beïnvloedde sterk de thematiek en de toon van zijn poëzie. Als jongeling leefde hij in meerdere Portugese grootsteden waaronder Coimbra en Lissabon, maar bracht zijn laatste levensjaren door in de havenstad Porto waar zich ook de Stichting Eugénio de Andrade bevindt die in 1994 werd opgericht.

Eugénio de Andrade is een bijzonder productief dichter geweest. Vanaf 1945 publiceerde hij een dertigtal poëziebundels, poëtisch proza, kinderboeken en onder meer poëzievertalingen van Federico García Lorca, Sappho, Reverdy, René Char, Ritsos en een Antología personal de la poesia portuguesa, die reeds zes herdrukken heeft gekend, een must voor eenieder die zich in de Portugese dichtkunst wil verdiepen. Zijn poëzie werd in meerdere talen vertaald, evenwel nooit eerder in het Nederlands, wat van deze anthologie een primeur maakt. Het werk van deze dichter, wellicht de belangrijkste naoorlogse Portugese dichter, werd meermaals bekroond, ondermeer met de Luis de Camoesprijs (2001), de belangrijkste literaire prijs van zijn land.

Het poëtisch oeuvre van de Andrade behoort tot de generatie van ná het modernisme, dat in Portugal een grote bloei kende met tijdschriften zoals Orpheu of Presença. Zijn werk is een van de meest persoonlijke en kritische stemmen van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ondermeer met Mario Cesariny, Antonio Ramos Rosa en Sophia de Mello Breyner Andresen biedt die generatie een ethische, mooi gecomponeerde poëzie die zich ook voor het alledaagse interesseert. Tijdschriften als Arvore, Cadernos de Poesia of Cassiopeia getuigen van deze verandering tijdens de jaren 1940 en 1950. Pas in de jaren 1960 duikt een nieuwe generatie dichters op met de tijdschriften Poesia 61 en Poesia Experimental.


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be