HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Gizzi, Peter - Archeophonica

Gizzi, Peter - Archeophonica

9789493186071 Gizzi, Peter - Archeophonica

€ 21,80 inclusief BTW

Beschikbaar

Aantal  
Auteur: Peter Gizzi
Vertaler: Jan H. Mysjkin
Titel: Archeophonica
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 9x210x140 mm
Gewicht: 153 gram
ISBN: 9789493186071
Jaar: 2020
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 88
Genre: Fictie, Poëzie

Beschrijving:

Poëzie is voor Gizzi ‘een vorm van alert zijn voor de polyfonie van werelden, of woorden’, hetgeen men volop terugvindt in zijn bundel Archeophonica. De bundel was in de Verenigde Staten een van de zes finalisten voor de National Book Award 2016, waarna de bundel in verschillende talen vertaald werd (o.a. Frans en Duits).

Het wemelt van oude stemmen in de poëzie van Gizzi. ‘Mijn zenuwstelsel wordt niet enkel bevolkt door de mensen in mijn leven, maar ook door de mensen die ik in mijn hele leven heb gelezen,’ verklaart Gizzi. ‘Die boeken en die stemmen en die geluiden hebben mijn verbeelding gevormd.’ Het duidelijkste voorbeeld in de bundel is ‘Deze wereld is geen conclusie’, dat voor en naar Emily Dickinson is geschreven, ja, het raam waaruit de dichter kijkt, is dat van Dickinsons huis dat in Gizzi’s huidige woonplaats Amherst tot een museum werd, gewijd aan de dichteres. Maar ook wanneer hij niet intentioneel citeert, blijven de oude stemmen aanwezig, wat hem blijkbaar niet altijd zint: ‘Ik ben de traditie en de zwakke signalering ervan beu.’ Zwakke signalering is een internetterm die verwijst naar een gebruik op datingsites, waarbij men anoniem het profiel van een mogelijke partner checkt zonder dat de laatste dat kan weten. Dat is precies wat vaak onder het schrijven gebeurt: de stemmen uit de traditie duiken in de tekst op zonder dat de dichter zich ervan bewust is, als spookachtige indringers, zeg maar. ‘De taal waarvan je bent gemaakt of waarvan een gedicht is gemaakt, is groter dan het ik, ouder dan het ik,’ zegt Gizzi. ‘De taal leeft niet in mij, ik leef in de taal – er is altijd een gevoel dat er iets of iemand rondwaart, op je huid zit.’

Peter Gizzi (1959) is auteur van acht dichtbundels, waaronder recent, Sky Burial, Archeophonics (Finalist voor The National Book Award, 2016), In Defense of Nothing, en Threshold Songs. De nieuwe bundel, Now It’s Dark, verschijnt in het najaar van 2020. Zijn onderscheidingen zijn onder meer fellowships van The Rex Foundation, The Howard Foundation, The Foundation for Contemporary Arts en The John Simon Guggenheim Memorial Foundation. Hij ontving tweemaal The Judith E. Wilson Visiting Fellowship in Poetry van de University of Cambridge. Hij werkt aan de University of Massachusetts, Amherst, USA.
(bron Uitgeverij Vleugels)

Graag leestips, acties, ander boekennieuws?
Schrijf je in en krijg 10% korting op je eerste bestelling!

Aanmelden

Klantenkaartkorting voor trouwe klanten!

Gratis verzending in België vanaf € 40

Gratis verzending naar Nederland vanaf € 60

Snel én gratis levering in (B)Sint-Truiden en deelgemeenten thuis of op het werk!

Indien besteld vóór 12u tijdens werkdagen, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden.

***

Volg ons op

Facebook     Twitter     Instagram


Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be