HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Ligne, Charles-Joseph de - Brieven aan de markiezin de Coigny

Ligne, Charles-Joseph de - Brieven aan de markiezin de Coigny

9789493186392 Ligne, Charles-Joseph de - Brieven aan de markiezin de Coigny

€ 22,90

Beschikbaar

Auteur: Charles-Joseph de Ligne
Vertaler: Marijke Arijs
Titel: Brieven aan de markiezin de Coigny
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 8x210x140 mm
Gewicht: 118 gram
ISBN: 9789493186392
Jaar: 2021
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 64
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

‘Ik vind het fijn om overal een vreemdeling te zijn: Fransman in Oostenrijk, Oostenrijker in Frankrijk en beide in Rusland,’ schrijft Charles-Joseph de Ligne (Brussel, 1735 - Wenen, 1814) aan de markiezin de Coigny. ‘Zo voel je je overal thuis en ben je nergens gebonden.’

De prins was met stip de meest kosmopolitische Belg van de achttiende eeuw. Als hoveling, diplomaat en militair in dienst van het Oostenrijkse leger reisde hij heel wat af tussen Versailles, Schönbrunn, Sint-Petersburg en zijn kasteel in Beloeil. De ‘vrolijkste man van zijn tijd’, zoals Goethe hem noemde, was een graag geziene gast aan alle Europese vorstenhoven. Als libertijn kon hij het uitstekend vinden met Casanova, die hij hielp bij de publicatie van zijn memoires. De Ligne was trouwens veel meer een casanova dan Casanova zelf. In Wenen genoot hij de gunsten van de maîtresse van keizer Frans I, in Parijs veroverde hij madame du Barry, de favoriete van Lodewijk XV, en het scheelde niet veel of zelfs Marie Antoinette was voor de bijl gegaan. Zijn sprankelende conversatie maakte indruk in de salons van madame Geoffrin, madame du Deffand en de markiezin de Coigny. Deze laatse, geroemd om haar schoonheid, haar esprit en haar scherpe tong, was ‘de koningin van Parijs’, zei Marie Antoinette, zelf was ze ‘alleen maar de koningin van Versailles’. De Ligne koos haar als correspondente voor een reeks brieven waarmee hij literaire faam zou verwerven. Een uitstekende zet, want zijn geschriften zouden in haar salon worden voorgelezen en vervolgens in heel Parijs de ronde doen. Die negen epistels – een uitgebreid verslag van zijn reis naar de Krim in het voorjaar van 1787 – worden tot de top van de achttiende-eeuwse briefschrijfkunst gerekend.

Charles-Joseph de Ligne (Brussel, 1735 - Wenen, 1814) was een Zuid-Nederlandse prins, schrijver en veldmaarschalk in Oostenrijkse dienst. (bron uitgeverij Vleugels)



Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop