HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Maupassant, Guy de - Op het water

Maupassant, Guy de - Op het water

9789493186378 Maupassant, Guy de - Op het water

€ 23,95 inclusief BTW

Beschikbaar

Auteur: Guy de Maupassant
Vertaler: Hester Tollenaar
Titel: Op het water
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 12x210x140 mm
Gewicht: 220 gram
ISBN: 9789493186378
Jaar: 2021
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 136
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

Hoewel Sur l’eau (1888) geen écht reisverslag of dagboek is, krijgen we een goed en zeldzaam beeld van Maupassants gedachten, meningen en gevoelens. Alle grote thema’s uit zijn oeuvre komen erin terug: water en varen, Normandië en het platteland, het gewone volk, de oorlog van 1870, het menselijk bestaan, vrouwen, exotisme, pessimisme en wanhoop, angst en waanzin. En hoewel die thema’s op zich al heel wat zeggen over Maupassants persoonlijkheid, geeft Op het water een nog betere kijk op wat hem bezighield.

Maar het is vooral overduidelijk dat Maupassant intens geniet van het zeilen en het eenzame bestaan op het water, evenals van zijn wandelingen en de omgeving waarin hij zich bevindt. De beschrijvingen van de Côte d’Azur aan het eind van de negentiende eeuw zijn voor de lezer van nu soms trouwens verrassend: Saint-Tropez als klein, viezig vissersdorp, bewoond door enkel zeelui, badplaats Saint-Aygulf in aanbouw en eindeloze ongerepte natuur, op plaatsen waar we tegenwoordig havens vol luidruchtige cocktailbars aantreffen en immense jachten van oliesjeiks...

Om een uur of acht ’s morgens opstaan, een rondje door de tuin, werken tot het middaguur, een door de kok bereide lunch gebruiken, de middag wijden aan activiteiten als jagen, varen of wandelen, en ’s avonds naar een diner met chique genodigden. Als we Guy de Maupassants kamerdienaar mogen geloven, was dat meestal de dagindeling van de schrijver, die in zijn tijd al zeer succesvol was en goed verdiende. Hij kocht verder graag kunstwerken en dure huisdecoratie, ging geregeld op reis en hield er een persoonlijke verzorging op na waarvan de kosten aardig opliepen. Voorts kon hij zich de aanschaf van een privéjacht veroorloven.
Hoewel de beweringen van kamerdienaar François Tassart volgens sommigen met een korrel zout genomen moeten worden, staat buiten kijf dat Guy de Maupassant (1850-1893) een comfortabel leven leidde, financieel gezien dan. Niet alleen omdat hij goed boerde als schrijver, maar ook omdat hij ter wereld kwam in een welgesteld gezin. De familie van zijn moeder, die in 1860 scheidde van haar ontrouwe echtgenoot, behoorde tot de hogere bourgeoisie. Ze was zeer gecultiveerd en een kennis van onder anderen Gustave Flaubert, die Maupassants leermeester en levenslange vriend werd. Maupassant bracht het grootste deel van zijn jeugd door in het Normandische Étretat, tussen het platteland en de zee, en koesterde als volwassene een warme herinnering aan die tijd. Na zijn studie in Rouen en zijn vrijwillige militaire dienst tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870, die diepe indruk op hem maakte, vestigde hij zich in Parijs, waar zijn succes als schrijver begon in 1880, met de publicatie van Boule de suif. Ondanks zijn vermeende paar uurtjes werk per dag schreef Maupassant vervolgens in ruim tien jaar tijd zes romans, zo’n driehonderd korte verhalen en talloze journalistieke stukken. Vanaf 1882 vertoefde hij iedere zomer in zijn buitenhuis in Étretat, periodes die gedetailleerd worden beschreven in Tassarts Souvenirs sur Guy de Maupassant.
(bron uitgeverij Vleugels)

Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be