HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Van Duppen, Dirk - Zo verliep de tijd die me toegemeten was

Van Duppen, Dirk - Zo verliep de tijd die me toegemeten was

9789462672000 Van Duppen, Dirk - Zo verliep de tijd die me toegemeten was

€ 15,00 inclusief BTW

Beschikbaar

Aantal  
Auteur: Dirk Van Duppen
Titel: Zo verliep de tijd die me toegemeten was
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij EPO

Afmetingen: 12x200x125 mm
Gewicht: 162 gram
ISBN: 9789462672000
Jaar: 2020
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 120
Genre: Non-Fictie,

Beschrijving:

De laatste vrijdag van augustus 2019. Dirk Van Duppen krijgt een keiharde diagnose: uitgezaaide pancreaskanker. Eerst is er het onwezenlijke verdriet. Dan groeit de verbondenheid. Verbondenheid in verdriet, verdriet in verbondenheid.

Bertolt Brecht wist al: het mooiste geschenk dat je kan geven is het voorbeeld van je eigen leven. In Zo verliep de tijd die me toegemeten was blikt Dirk Van Duppen terug op een compleet leven. Hij werkt in een leerlooierij. Is dokter in Palestijnse vluchtelingenkampen. Bouwt een groepspraktijk uit in Deurne. Plaatst het kiwimodel voor goedkopere geneesmiddelen op de agenda. Bindt de strijd aan tegen het fijn stof in Antwerpen. Zetelt voor de PVDA in de districtsraad, gemeenteraad en OCMW-raad. Onderbouwt de idee dat de mens een supersamenwerker is.

In dit laatste boek van Dirk Van Duppen is de dood niet ver weg. Toch zindert het van het leven. En van de hoop. Het gaat over engagement en solidariteit. Over de liefde die je vindt in de strijd maar ook over hoe je in de strijd geliefd wordt. Gracias a la vida.

Opgetekend door Thomas Blommaert.

Dirk Van Duppen is dokter bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde verscheidene artikels, o.a. in vaktijdschriften, schreef Dagboek uit Beiroet (EPO, 1986, samen met zijn vrouw, dokter Lieve Seuntjens) over zijn werk in Palestijnse vluchtelingenkampen; NGO's. Missionarissen van de nieuwe kolonisatie? (1994) en De cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn (EPO, 2004), waarin hij het kiwimodel lanceerde..


Dirk De Wachter, psychiater
"Lees hoe een leven vol betekenis kan zijn. Lees hoe een mens zo gewoon bijzonder kan zijn. Lees en wees geraakt door dit bestaan. Lees en laat je inspireren tot engagement."

Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog
"Dit boek heeft mij ontroerd tot in het diepste van mijn wezen. Lees het, en je ontdekt een mooie mens, samen met het recept voor een goed leven: zet je in voor anderen, verzet je tegen onrecht."

Rutger Bregman, schrijver
"Dirk Van Duppen is een icoon. Een scherp denker, een sociale strijder – en steeds zijn tijd ver vooruit."

Peter Mertens, voorzitter PVDA
"Je begint het boek en je stopt niet. Thomas Blommaert maakt je passagier op de trein door de tijd van dokter Dirk. Dat is zo ontroerend mooi en je wil dat het niet stopt."

Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering
“Ik hou van de hoop". Zo besluit Dirk Van Duppen deze terugblik op zijn te korte leven: met een optimistische blik op de toekomst. Het typeert deze supersamenwerker die zoveel heeft gerealiseerd, en die zijn onwankelbaar geloof in de toekomst nu doorgeeft aan anderen. Met de aansporing: “doe eens iets”, en probeer, naar het beeld van Dirk, niet gewoon een steen te verleggen, maar wel een heel BAM-trace.’

Jeanne Devos, kinderrechtenactiviste India
"Een levensverhaal van moed en inzet – tegen de cultuur van onverschilligheid . Dat geeft hoop en gaat nooit verloren maar leeft voort."

Alain Platel, regisseur les ballets C de la B
"Dokter Dirk Van Duppen: dat is dus het gelaat van een communist. Een échte communist, een woord – gebruikt met de bedoeling te beledigen – dat de meeste van onze politici tegenwoordig met het grootste dedain en de diepste verachting uitspuwen. Een communist, iemand die zijn ganse leven al gelooft dat de mens een geboren samenwerker is. Intrinsiek solidair, vergevend en behulpzaam."

Rik Pinxten, emeritus gewoon hoogleraar antropologie
"Ik was begonnen met even te grasduinen in het boek, maar raakte zo gefascineerd dat ik het meteen helemaal las. Het zuigt je mee in het leven en de diepgevoelde mensenliefde van Dirk Van Duppen. Hij heeft de gave om heel complexe problemen ook bijzonder helder en eerlijk te beschrijven. Maar zijn leven en zijn boeken getuigen van nog iets dat vreemd genoeg zeldzaam lijkt te worden in onze zeer geschoolde wereld: de moed om schijnwaarheden en private belangen kritisch te bekijken en vervolgens ook te bevechten. Dat op zich is een wervend verhaal voor iedereen die in deze complexe samenleving wordt geboren."

Michel Bafort, lid van de Nationale raad van de Orde der Artsen
"Deze getuigenis van een politiek en maatschappelijk geëngageerde arts leest als een trein. De keuzes die gemaakt worden zijn onconventioneel moedig en zijn de uiting van een diepgeworteld geloof in de fundamentele goedheid van mensen. Dit is een warm boek dat je bij momenten rillingen geeft."

Wim van Hees, Ademloos
"Sinds 2004 leerde ik via Ademloos Dirk kennen als auteur en spreker, als dokter, als dokter van het volk, als wetenschapsman, maar ook als 'activist'. Maar nog belangrijker: als een man van geloof, hoop en liefde. Hoe langer ik hem kende hoe blijer ik was met iedere ontmoeting."

Jan Vranken, professor emeritus en armoede-expert
"Bij het begin van zijn OCMW-mandaat vroeg Dirk me of hij eens langs kon lopen om over armoede te praten. Die namiddag heb ik gefascineerd naar hém zitten luisteren. Want hij 'maakte het gewone ongewoon en het ongewone gewoon'."

Jean-Jacques Cassiman, emeritus professor in de genetica
"Ontroerend mooi ... het levensverhaal van een indrukwekkende en boeiende persoon helpt verklaren waarom deze arts en familieman een onvermoeibare bestrijder werd van individueel en collectief onrecht."

Marc Cosyns, huisarts en hoogleraar UGent
"Doorgedreven engagement maar vooral liefde voor de medemens, die mens is Dirk Van Duppen, ook op zijn kantelmoment. “Ik geloof dat het goed komt”, beëindigt hij zijn boek. Je moet het echt lezen: het is poëtische realiteit over een strijd, met de hoop dat verbondenheid werkt, altijd."

Réginald Moreels, humanitair chirurg
"Dit boek gaat mij qua stijl en inhoud recht door het hart. Gepaste empathische stilte is wat mij aan Dirk bindt. De levenswandel van Dirk is origineel, duidelijk, zijn persoonlijkheid is zo transparant en eerlijk als gezuiverd water. De vrij indrukwekkende en indringende realisaties van de arts Dirk hebben de geneeskundekunst, met speciale professionele en humane aandacht voor het echte volk, in onze landen gepionierd. Zelfs al verschilden wij in bepaalde domeinen (weinig!!), loopt eenzelfde rode draad door ons levensengagement: de strijd voor sociale rechtvaardigheid, de toegang van elk mens, met of zonder papieren, tot een degelijke gezondheidszorg en elkeens plicht om gezonder te leven, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de gemeenschap en de wereld. Ik heb vaak naar Dirk, zijn echtgenote en hun collega's opgekeken zelfs al weet hij en zij dit niet. Nooit zeg ik vaarwel aan zulke mensen, ze blijven bestaan in ons collectief en persoonlijk geheugen. Zeker Dirk."

Jean Hermesse, algemeen secretaris CM
“Dit boek heeft mij enorm ontroerd en geraakt. Ik kende Dirk door zijn engagement voor een rechtvaardige geneeskunde en zijn strijd voor een solidaire ziekteverzekering. Dit boek laat zien hoe de liefde van de mens, de medemens, van rechtvaardigheid en van samenwerking de drijvende krachten zijn tot verbondenheid, evolutie en vreedzame samenleven. Dirk voegt de daad bij het woord. Het geeft ons hoop en goesting !”

Ilse De Vooght, Femma
"Als je last hebt van de kilte in onze samenleving, laat je dan inspireren door dit boek. ’t Is een ontroerende blauwdruk van liefde, verbondenheid en engagement."

Ides Nicaise, hoogleraar onderwijs en samenleving HIVA-KU Leuven
"Een pakkend testament. Met het einde voor ogen zet Dirk Van Duppen zijn levensverhaal, zijn idealen, maar vooral ook zijn inzet en verwezenlijkingen op papier. Het dwingt respect af. Dirk is een man uit één stuk, humanist en communist in hart en nieren. Voorman van Geneeskunde voor het Volk en van PVDA, activist en onderzoeker, en tegelijk een nabije mens die voor zijn patiënten en vrienden door het vuur is gegaan. Liefde, zegt hij zelf, is de rode draad doorheen dit alles. Het ligt in de natuur van de homo sapiens. Hij heeft zijn hemel dik verdiend."

Dirk Tuypens, acteur
"Dag Dirk, net je jongste boek gelezen. Je kan er trots op zijn. Adembenemend, ontroerend, maar zeker ook aanstekelijk. Het zal ongetwijfeld doen wat je wil dat het doet: mensen dichter bij elkaar brengen, hen warm maken voor echte solidariteit en hen kracht, moed en inspiratie geven om samen voor die andere wereld te strijden."

Prof. em. Jan De Maeseneer, Universiteit Gent
"Dirk Van Duppen, dokter voor het volk, voortdurend op zoek naar wetenschappelijk inzicht, als bron voor maatschappelijk engagement. Denken, werken en leven gebeurt vanuit de inzet voor de medemens, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, voor wie onderdrukt wordt. Dit laatste boek van Dirk neemt ons mee in het boeiende leven van een vriendelijke, warme man die tot de conclusie komt dat "liefde de rode draad is in de ontwikkeling van de menselijke soort", en hoopvol besluit: "Ik zie de wereld kantelen, ik geloof dat het goed komt". Het boek nodigt ons uit om deze hoop - elke dag opnieuw - waar te maken."Gerelateerde producten


Graag leestips, acties, ander boekennieuws?
Schrijf je in en krijg 10% korting op je eerste bestelling!

Aanmelden

Klantenkaartkorting voor trouwe klanten!

Gratis verzending in België vanaf € 40

Gratis verzending naar Nederland vanaf € 60

Snel én gratis levering in (B)Sint-Truiden en deelgemeenten thuis of op het werk!

Indien besteld vóór 12u tijdens werkdagen, wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden.

***

Volg ons op

Facebook     Twitter     Instagram


Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be