HomeLeestips & Slow ReadingMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Verlaine, Paul - Volmaakt moment

Verlaine, Paul - Volmaakt moment

9789083206035 Verlaine, Paul - Volmaakt moment

€ 17,50

Beschikbaar

Auteur: Paul Verlaine
Vertaler: Simon Mulder
Titel: Volmaakt moment - L'heure exquise
Taal: Nederlands
Uitgeverij: HetMoet

Afmetingen: 10x212x148 mm
Gewicht: 117 gram
ISBN: 9789083206035
Jaar: 2022
Bindwijze: Paperback met flappen, handgebonden en letterpress
Pagina's: 48
Genre: Fictie, Poëzie

Beschrijving:

Paul Verlaine is een van de geliefdste dichters in het Franse taalgebied. Zijn gedichten getuigen van een rijke muzikaliteit. ‘De la musique avant toute chose’ was dan ook zijn adagium: ‘muziek vóór alles’.

Tijdens zijn leven bleef deze waardering echter lang uit; Verlaine stond bekend als een van de poètes maudits, ‘gedoemde dichters’. Hij had een opvliegende aard, bedronk zich regelmatig aan de absint, gebruikte hasjiesj en opium, had een stormachtige en gewelddadige affaire met de jonge dichter Arthur Rimbaud, en leefde lange tijd in armoede. Toch kreeg hij op het laatst eindelijk erkenning als een grootdichter, en zelfs de eretitel Prince des Poètes.

Verlaine overleed op 51-jarige leeftijd aan zijn ziekten en verslavingen. Hij liet schitterende gedichten van een vaak bedrieglijke eenvoud na. De muzikaliteit van zijn poëzie is ook de componisten uit zijn tijd niet ontgaan: zijn werk is getoonzet door bekende namen als Ernest Chausson, Gabriel Fauré en Claude Debussy. Vertaler Simon Mulder zette een keuze uit deze op muziek gezette gedichten, waarvan sommige nog niet eerder in het Nederlands verschenen zijn, over in een al even muzikaal Nederlands voor deze bundel.

Paul Verlaine (1844-1896) werd geboren in Metz, studeerde in Parijs en bleef daar werken als ambtenaar op het gemeentehuis. In 1870 trad hij in het huwelijk met Mathilde Mauté. Algauw ontwikkelde hij zich tot een opvliegende alcoholist. Na zijn betrokkenheid bij de Commune van Parijs en de geboorte van hun zoon legde hij het aan met de 17-jarige dichter Arthur Rimbaud, met wie hij in 1872 naar Londen verhuisde. Al snel keerden ze terug en de tumultueuze verhouding kwam tot een eind met twee pistoolschoten die Verlaine op zijn minnaar afvuurde in een Brussels hotel. In de gevangenis bekeerde hij zich tot het katholicisme. Na enkele jaren als leraar in Engeland en Frankrijk en de mislukte poging om een boerenbedrijf op te zetten met een van de leerlingen van zijn school, keerde hij in 1880 terug naar Parijs. Daar stierf hij na nog anderhalf decennium als bohémien geleefd te hebben.
(bron: uitgeverij HetMoet)


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be